פרויקט קהילות תומכות 

פרויקט קהילות תומכות הינו מיזם שמטרתו לבנות ולחזק מרכזים קהילתיים עבור ישראלים דוברי רוסית. מרכזים אלו מהווים מסגרת חברתית תומכת עבור עולים ותיקים וחדשים, המסייעת להם בגיבוש הזהות ישראלית-יהודית, מחזקת את תחושת השייכות למדינה ולעם ישראל ויוצקת תוכן חיובי לחייהם במדינה. מתוך כך, שואף הפרויקט להגביר את המוטיבציה בקרב העולים ליטול חלק פעיל יותר בחיי מדינת ישראל והחברה הישראלית ולצמצם את גלי הירידה מהמדינה.

הפרויקט התגבש בעמותה הותיקה והמנוסה 'מחניים' (רשת חינוך יהודי-ישראלי לדוברי רוסית) והחל את פעילותו לפני למעלה משנתיים הודות לתמיכתו הנדיבה של הפילנתרופ סיריל שטיין ז"ל, אשר משפחתו וחבריו ממשיכים לתמוך בפרויקט ובחזונו. הוצאתו של הפרויקט אל הפועל התאפשרה גם הודות למספר קרנות פילנתרופיות מישראל ומחו"ל. כיום הפרויקט נהנה מתמיכה של המשרד לקליטת העלייה ומשיתוף פעולה פורה עם רשויות מקומיות שבהן הוא מתבצע.

במוקד הפעילות עמדת המשפחה הגרעינית, אך הפעילויות פונות לגילאים שונים (ילדים עד פנסיונרים) ולבעלי תחומי עניין רבים. כל קהילה מציעה מגוון עשיר של פעילויות כגון: סיורים חינוכיים, סדנאות יצירה, תיאטרון, בית מדרש, ערבי הווי ומוזיקה, לימוד מקורות ישראל בקבוצות, קורס הכנה לשירות בצה"ל, מועדון גיל הזהב, מועדון נשים, חוגים וכדו'.

בנוסף, מתקיימים בכל קהילה אירועים קהילתיים רבי-משתתפים סביב שבתות, מועדי ישראל וחגים לאומיים. כל חג או שבת מועבר ע"י מנחים מקצועיים בעלי גישה פלורליסטית ופתוחה, שמקבל כל אדם באשר הוא ונותנת לכל אחד להרגיש שהוא חלק מהקהילה. אירועי תרבות קהילתיים חודשיים אף הם מהווים אבן שואבת לתושבי הסביבה, עולים וותיקים כאחד.

הפעילות בכל קהילה מאורגנת ע"י רכז/צוות רכזים דוברי רוסית, חילונים ודתיים כאחד שאחראים הן על הלוגיסטיקה והן על התוכן של הפעילות בקהילתם ועומדים בקשר ישיר מול הרשויות המקומיות, ארגונים שותפים וגורמים מקומיים רלוונטיים נוספים.

הקהילות אף מהוות מסגרת תומכת עבור העולים שהגיעו לישראל מתוקף חוק השבות ולא היו יהודים בעת עלייתם. רבים מחברי הקהילות הם אלו שעברו תהליך הגיור, כאלה שנמצאים במהלכו ואף אלו שטרם שקלו להצטרף אליו.

כיום, שנתיים בלבד לאחר הקמתו, פועלות במסגרת הפרויקט 4 קהילות – באשדוד, באריאל, בכרמיאל ובמעלה אדומים ואלפי עולים פוקדים מדי חודש את הפעילויות במרכזים אלו.

על-אף שאוכלוסיית היעד המיידית של הפרויקט הם עולים מחמ"ע, הפרויקט מכוון לחברה הישראלית כולה. אין כל ספק כי הגברת המוטיבציה לפעילות בקרב העולים ומינוף הצלחתם ומעורבותם בחברה הסובבת ישפיעו לטובה על החברה הישראלית כולה.

חדש בקהילות

פוטו

ווידאו